2009. május 21., csütörtök

Kurutty


lassan eltelt egy hét megint, mióta az történt, amit most mesélni fogok, de megígértem Anna sógornőmnek, hogy elmesélem, úgyhogy tessék :)

Van egy általános műveltségi verseny itt Erdélyben az elemi iskolások között, Kurutty a neve. Csapatverseny, minden csapatban van egy-egy elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes tanuló. A negyedikes a "kapitány", ő osztja be a feladatokat a csapattagok közt, de mindenkinek megvan a maga része a versenyben. Különböző ismeretekből mérik össze a tudásukat a csapatok,mint pl: honismeret, EU-s ismeretek, állat- és növényvilág, anyanyelv, angol nyelv, matematika, kreativitás, zene (lehet, hogy van más is).
Már Brassóban is kuruttyoltak a fiúk, helyi és megyei szintre jutottak el; rengeteget kell a kötelező anyagon kívül tanulni ehhez a versenyhez, de hála Istennek az enyémeknek nem gond az olvasás, érdekességek felkutatása, megtanulása. Érdekes, hogy amikor tavaly megmondtuk nekik, hogy Belényesbe költözünk, az első dolog, amit mondtak, az volt: "Nem baj, akkor Bihar megyét fogjuk képviselni a Kuruttyon!" Ki gondolta volna, hogy ez tényleg így is lesz. Az igazság az, hogy akkor én nem voltam biztos abban, hogy Belényesben hallottak-e a kuruttyról, de ez hamar letisztázódott. Szóval, az idén, alalkult az iskolában két csapat - mivel csak két elsős volt, többről nem is lehetett szó, és nagy lendülettel készültek az első megmérettetésre. Váradra kellett menni, ott tartották meg a körzeti szakaszt, ahol a többi vidéki csapattal mérték össze tudásukat; mindenki csodálkozására, a két belényesi csapat I. és II. díjas lett. Ábi csapata, a Rügyek,és Barka csapata, a Barangolók. A megyei versenyen aztán a zsűri igencsak szemmel tartotta a "veszélyes" belényesi csapatot, a rügyeket, mint utólag hallottuk, ők voltak a váradiak mumusa :). Nehogy má' egy vidéki csapat legyen a megyei győztes!!! Naszóval, miközben árgus szemekkel követték nyomon a kis csapat teljesítményét, és ahol lehetett, le-lecsíptek egy-két századpontot, "észrevétlenül" elsők lettek a Barangolók, Barka csapata. Kérdezgették is egymás között többen, hogy ugyan már, hol van az a Belényes....? Volt nagy öröm, boldogság, hisz ritka alkalom az ilyen. Újabb nekifutással nekifogtak hát az országos versenyre készülni: sokat-sokat olvastak, hallgattak mindenféle zenét, ismételtek, tesztelték egymást és a tanítók őket.... aztán a múlt hétvégén elutaztak Enyedre. Mit mondjak, Barka szerint az országos szakasz volt a legkönnyebb :P, mert akkor nagyjából csak ismételni kellett... és hát, rövidebbre fogva a szót, III. helyezettek lettek! Szuper, hihetetlen, vagy mégse? Imáink kísérték őket, és sok-sok tanulás, áldozat... Barkának igazi kincs volt a sok ajándékkönyv, amit kapott, 3 nap alatt kiolvasta a szép, kemény kötésű Egri csillagokat (most Ábel bújja), és megnyerték még a Napsugár különdíját, egy Illyefalva-i táborozást (amire állítólag mindenki foga fájt). Meg aztán a sok élmény, kirándulás, múzeum- és kiállításlátogatások..., meg a kedves család, ahol elszállásolták...
A drága Barka az összes zsebpénzét rámköltötte, mert örömöt akart szerezni nekem egy kürtőskalács-sütővel! (Azért egész biztos magára is gondolt egy kicsit, mikor megvette...)

Poén volt, hogy egyik este beszéltünk Barkával telefonon, aztán Boróka is szót kért, s miután csevegtek egy kicsit, azt mondja neki a leányzó, hogy "még üljél ott egy kicsit, jó? maradj még a versenyen..."

Érdekes a különbség a fiúk között, hogy Barnabás csapatban - bár nem kifejezetten vezéregyéniség -,tud inkább önmaga lenni, felszabadultabban "teljesít" (jujj, de csúnya szó), míg Ábel szólóban.

Nem utolsó sorban mondom, mégis utolsó gondolatként ezzel kapcsolatban, hogy a lényegnél maradjak, felfedeztem: a hátrányosnak vélt helyzet előnyükre vált a fiúknak! Mert volt némi aggodalom a költözés előtt bennünk a tanulási lehetőségeket illetően, hogy megfelel-e a szinte vidékinek számító kisvárosi iskola, kiteljesedhetnek, fejlődhetnek-e majd kellőképpen a gyermekeink... Isten mindent jobban tud, és bízhatunk előrelátásában :) (hogy gyarló, emberi módon fogalmazzak).

U.I. Mindeközben nekem a Hargitára kellene készülni, nem mesélgetni...

12 megjegyzés:

Anna írta...

Kedves Adina,

Koszonom, hogy a hargitai keszulodes odazasa aran is beszamoltal a Kurutty-rol. Lam-lam, mar pozitiv eredmenyeket szult a koltozes: Belenyest a terkepre tettek ezek a remek kuruttyolok - legalabbis ami a Kurutty versenyt illeti:). GRATULALUNK fiuk! Egeszen meghatodtam a Barka onzetlen ajandekan. Mifele szerkentyu ez a kurtoskalacs-suto? Hirtelen nagyon megkivantam:). Aldott hetveget kivanok, es udvolok minden esetleges ismeros notestvert (ha meg akad ilyen ennyi ev utan:)

U.I. Ami Borokat illetem, valahogy ugy tunik, hogy o is szoloban produkal a leghatasosabban:)Jaj, de meggyambasznam! Cuppanos puszi neki!

iri írta...

Nagyon szep.Orvendek hogy olvashattam.Gratulalok a fiuknak.Ebben is megdicsoul az Ur Neve.

Józsi írta...

Gratulálok!
Nem is csoda, ha látod a fiúkat, amint a könyvet bújják, aztán meg mikről beszélnek :)

Budai Evódia írta...

hajrá Mike fiúk!

Maria Smith írta...

Belenyes mar reg a terkepen volt es nem annyira a nagy magyarsag miatt ami egyre apad sajnos hanem amiatt amit egy roman kolto irt hogy "la picioarele muntilor apuseni este orasul unde toata lumea este bine primita Beiusul" nem ismerek senki olyat aki ne szeretne Belenyest vagy ne fogadta volna be a szivebe..!- megertem azt amit irtal...emlekszem egy egy ifjusagi konferencian tollem is megkerdeztek hogy belenyes egyaltalan Romaniaba van?! Mert hogy utalom ha azt kerdezik Erdelybe van e!!...es utanna hogy jar e ott vonat?! hat annak ellenere hogy talan sokan nem jartak erdeklodtek Belenyes kornyekei korul....ugye szamos hires ember megfordult nallunk es kis varos ellenere nagyon elonyos helyen van es nagy szivu emberek. Soha sem vagytam nagy varosba ahol " ahol a hajsza nagy robotja ontja az embereket vegtelen tomegben..." ahol nincs ido megalni es beszelgetni ahol nincs igazi kozosseg...vagy talan ugy latszik. Persze nem igazan kene komentaljak mert Belenyes szulo varosom...tehat normalis hogy a legszebb hely az othon. Orulko hogy jol erziktek magatokat ott es hogy a fiuk is szepen beilleszkedtek...

Minden jot a HARGITa ra!

Kriszta írta...

Aradon is volt ilyen rendezvény.
Ügyes a te fiad!

Berni írta...

Az nagyon előnyös lehet a fiúkanak, ha szeretnek olvasni! Ja , és Gratulálok nekik!

Tündi Dajka írta...

de nagyon jó h meséltél, a készülődéssel pedig... hát reggelig sok idő van még :P

Efraim írta...

Azt én már a verseny előtt is tudtam hogy Barkáék nem állnak meg megyei szinten hanem országos babérokra törnek. Ugyanis amikor ott vendégeskedtem náluk április 2-3-4-én(evang. sorozat volt), olyan jól elbeszélgettünk Barkával a kettős honfoglalás elméletéről és egyéb történelmi kérdésekről, hogy az még egy ötödéves történelem szakos egyetemistának is becsületére vált volna. Adjon az Úr sok erőt és bölcsességet nektek Adina és József úgy nevelni továbbra is gyerekeiteket a hogy az a kincs, amit az Úr ezekbe a fiúkba helyezett sokat kamatozzon az Ő országa építésében.
Ha az Úr megtartja őket, még sok jót fogunk ezekről a fiukról hallani... áldassák az Úr neve!!! -ezek után nem kell azt mondani hogy bárcsak a próféta szólna belőled, mert az vagyok, lelkipásztor:)

Maresz írta...

Jó olvasni a beszámolódat. Örülök a fiaid sikerének! És annak is, hogy a kisvárosnak előnyei is vannak:)). (Ezt tapasztalatból tudom.)

zsuzsa írta...

Én is nagyon gratulálok a fiúknak!!!:) És nektek is!:)

marika írta...

dicséretre méltó!Ügyes fiaitok vannak!