2011. július 9., szombat

Nem panasz ez, dehogy,

csak mindig téma, valahányszor dokihoz megyek. Felülvizsgálatra.
Amikor várandós lettem, azt gondoltam, Váradon fogok majd szülni. Ajánlottak is egy kedves és sokak által dicsért doktornőt, akihez el is mentem kétszer. Teljesen elégedett voltam vele.
(Nem tudom, más hogy van vele, de nekem az a legfontosabb, hogy az orvos emberszámba vegyen, és ne tárgyként kezeljen, egy következő darabnak a futószalagon.)
A dolgok úgy alakultak, hogy a helyi kórházban is nyilvántartásba vettek még februárban, egy erős orrvérzés kapcsán. Tudtam, hogy ez nem véletlen, és úgy éreztem, nekem itt kell szülni, Belényesben. Maradjak a "népem" között, meg amúgy is, a család szempontjából is sokkal egyszerűbb minden így. Az eddigi szülésekkel igazán nem panaszkodhatom, nagyon gyorsan és könnyen (persze nem fájdalommentesen :)) zajlottak le. Ha a negyedik is hasonló lesz, csak örülhetek... Szülni úgyis nekem kell, és az Úr mellettem lesz. Bármilyen komplikáció esetén úgyis felküldenek Váradra. Szóval, maradtam itthon és több-kevesebb rendszerességgel felkerestem a háziorvost és a nőgyógyászt is. Senki nem szidott össze, mért nem megyek gyakrabban, vagy ilyenek... Ha kérdezem, mikor menjek újra, legtöbbször az a válasz: amikor akarok, ahogy gondolom.... (Milyen nagyvonalúak, ugye?)
Az az érzésem, azért kezelnek így, mert negyedik gyermek, és - felételezhetően már "mindent" tudok... Hála Istennek, hogy nagyon könnyen hordtam ezt a gyermeket, és valóban, apró - ilyenkor természetes kellemetlenségeken kívül semmi bajom nem volt. Most is csak az utolsó száz méter terhei nyomják a derekamat, hátamat, húzzák a hasamat :).
Na jó. Ami mégis rendszeresen kiakaszt, az a doki(k) szótlansága. Alig szól hozzám egy szót is. A kérdéseimet nem hallja meg. Legutóbb, pl. ennyit kérdezett: Jól van? Aztán az urh-s vizsgálat, ekkor mindent a nővérnek diktál, a rövidítéseket persze nem mind értem... kérdem, hogy le van-e fordulva, mondja, hogy igen.... ő még megkérdi, hogy mit szedek (ezt minden alkalommal megkérdi, biztos rutinból), válaszolok, visszakérdek, hogy a kalciumból elég-e egy adag, de válasz nincs... kérdem 2x is, hogy most milyen súlya a babának .... de ha nektek mondott valamit, akkor nekem is.... Ha minden oké is, legalább egy megnyugtató szava lehetne a kismamához, nem? Szörnyű érzés, ha levegőnek veszik az embert, a "beteget".... szó nélkül távozik a doki, ill. az ajtóból még visszaszól a nővérnek, hogy írja be: két hét múlva menjek újra...

Most vittem magammal Borókát is, "figyelemfelkeltésképpen", de nem igazán vált be. A következő alkalomra szórabírási stratégiát fogok kidolgozni :). Meg aztán, amúgy is, jó lenne pár dolgot megbeszélni, hisz közeleg a nagy nap, apás szülést is szeretnénk, szóval lenne miről egyeztetni...

Mindeközben tudom, KI áll mellettem, és nagyon kapaszkodom az ígéretbe, amit kaptam. Szeretném, hogy az elbátortalanító körülmények ne befolyásoljanak. Azért izgulok, mert tudom, mi vár rám, és mégis ismeretlen hely ez Brassó után, nem tudom a kórházi szokásokat, "rendszert". Bárcsak lenne itt is egy olyan doki...

15 megjegyzés:

Lea Mónika írta...

hajaj....:-)

Maria Smith írta...

Szia Adina...

nem tudnam elkepzelni az othoni szulest es a termeszetes szulest sem! Szerintem belehalnek....:)) Ugyes vagy! csak igy tovabb. Ki az az orvos szerintem vidd csak mamit veled aztan majd o megbeszelteti....!!!:))) hogy ehez viszonitva elmeseljem neked nem a Zac el tortenteket de a reubennel....meg azt is tudtam mindeg ultrahang vizsgalatnal hogy mekkora az orra csontja es hogy eppen milyen pozicioban van mennyi a magzat viz stb. itt tul sok az informacioo!!!! Semmit sem ertettem es 45 perc utan mindeg fejfajassal ertem haza. A ket napos kinos szulesi fajdalmak utan....azt mondtam ha tollem tehetem csaszarral szulok ha meg valaha vallalok egyett....HAl Istennek mikor masodjara lettem varandos az orvos azonnal beleegyezett. Zac el ket hetente voltak a consultaciok .....kb 45perc-2 oraig tartottak....! emelett minden heten vernyomas es has meregetes a nekem kiirt noverkevel....a haziorvos eknal.
Biztos vagy benne apas szulest akarsz? nem lesz roszul majd a Jozsef?!! Nagyon jo otlet csak keszisd am fel jol:))) Jonathan arcat soha sem fogom elfelejtenni mindket alkalommal a fiaimat o fogta olben elobszor azota is teszi!!! csodas latvany es erzes!!! Na majd meselunk. Kitartast....nincs soka ....amugy Boroka milyennek elte at a consultaciot?! Erdekelte vagy nem?!
Puszi

MARIA

iri írta...

Egyutterzessel gondolok rad!
Menyeim 400 km -t jottek, s minden unokam itt szuletett,Gyulafehervaron.Pontosan ezert a "levegokent"kezelesert.n ameg egyebert is.
Az Ur aldjon meg,mert O lesz veled!

Elisabeth írta...

Drága Adina, együtt érzek ismét veled.
Csodállak, hogy vállaltad a belényesi szülést..nekem minden szülőorvosom és női dokim nagyon kevés beszédű..így én is átéltem, csak arra hagyatkozhatok akinek könyvébe minden meg van írva..hidd el, annak, hogy Belényesben fogsz szülni sok áldása lesz az előnytelen korház mellett..ott lehetnek minden nap a közeledben , látogatni a férjed és gyermekeid..és lesznek meglepetések is. Hisszük, kérjük akadály mentesen bújjon napvilágra az újabb Élet! Üdvözöllek, gondolva Rád és az egyre nehezedő súlyra amit cipelsz napról napra, a gyermeketek súlyban való gyarapodása végett.
A legmegfelelőbb doki lesz ott szülésnél, mert Ő biztosítja. Köszönöm hozzászólásaid ma különösen jól estek..mert fáradt vagyok és sebezhető ilyenkor én is és kevés van aki ki tudja fejezni érdeklődését , pedig de sokat jelent..Isten áldjon! Puszillak,E.

Betti írta...

Nem könnyű. Gondolok rátok.

Budai Evódia írta...

derék asszonyt kicsoda találhat? József talált!:)

Mike Adina írta...

Nincs semmi baj, amúgy, csak kifújtam magam. :)
Igen sok előnyét láttam a kisvárosi kórháznak, meg annak, hogy a család közelében legyek, ez is sokat nyomott a latban.

Borókánál is apás szülés volt - igaz, mire beért J., épp kipottyant a kislánya :) Viharosan gyors volt az egész. Annyi, hogy Brassóban, aki apás szülést kért, az fizetett egy külön díjat ezért, viszont külön szobát kapott vajúdásra és szülésre, és ez nagyon sokat jelentett!!! Férjem tudja, hogy nekem milyen sokat jelent az ő bátorító jelenléte, és szívesen jön ezért velem. Azért neki is felejthetetlen élmény lesz, gondolom.
Ami a gyerekeket illeti, ők is szívesen jelen lennének... :))

Mike Adina írta...

Boróka is élvezte (volna)a konzultációt, ha figyelembe vették volna. A nővérke ugyan kedves volt hozzá, meg minden, csak tolmácsolni kellett, meg amúgy is szégyenlősen a szoknyám mögé bújt...

Éva írta...

Adina!Sok erőt kívánok Neked mindehhez és sok szeretettel gondolok Rád!:-)

Tündi Daika írta...

Hát Debrecenben pont az ellenkezője van... annyi info és info, hogy már fárasztó. Nem voltam annyit életemben vizsgálatokon mint a 9 hó alatt... mindenről tájékoztattak, néha félretájékoztattak... nem tudom melyik a jobb... mindenképp a lényeg, hogy a kicsi 1x csak világra jön, benn nem marad :))) nagyon sok erőt neked, főleg ezeken a meleg napokon :)

Elisabeth írta...

Adina, lehet már tudni kislányotok vagy kisfiatok lesz-e?? Ha megosztanád velünk, velem is , örülnék. Puszillak sok szeretettel és tisztelettel, megbecsüléssel gondolva Rád, Rátok. Ma megkaptuk a Szeretetet. Megható volt látnom szeretteimet a gyerekkórusban , a felnőtt kórusban..már csak hallani ha lehetne egy két percet a koncertből..de jó lenne. Isten áldjon és jutalmazzon meg ezért a szolgálatért is.

Mike Adina írta...

Mike József jr. készülődik. Zsefi.

gitmargit írta...

Hüha! Gondolok rád! Nálam is nagyon bevállt az apás szülés! Az utolsó alkalommal rendesen leálltak a dolgok mikor a kórházba felvettek és újra minden elindult nagy gyorsan, mikor a férjemet beengedték. Itt is úgy van, hogy külön fizetni kell az apás szülésért, és külön szoba is van - ez a része tényleg jó. Hát nálam sajna nagyon sok negativuma volt annak, hogy úgy kezeltek ahogy, de túléltem, vagyis utólag mindig az tudatosult bennem, hogy minden komplikácio és baj nélkül megúsztam, vagyis megszültem a gyerkőcöket. Isten velünk van, tényleg. Ebbe kapaszkodhatunk...
mikorra is vagy kiirva?

Mike Adina írta...

Aug. 17-re vagyok kiírva. Kérdés, hogy ő is felzárkózik-e a 40 hetesek sorába, vagy sem :).

Napsugár írta...

Mindkét szülésemnél tapasztaltam, hogy az Úr kezében vannak a dolgok. Először egy jó orvosról gondoskodott, másodjára pedig egy jó szülésznőről, meg az apás szülés lehetőségéről. Tudom, hogy sokat jelent, ki van épp melletted, ezért imádkozom, hogy rendelje ki a megfelelő embereket melléd azokban a percekben!
Gyors és komplikációmentes szülést kívánok! :)