2009. június 18., csütörtök

amit ígértem Kinga kismamának


Bemásolok ide egy beszélgetés töredéket. A tartalma nekem szólt bátorításként, amikor Boróka szülése előtt álltam . Érdekes gondolatok, bátorítás lehet másnak is. (A kép is akkor készült, 2006-ban..., csak úgy mondom :P)

"... észrevettünk egy érdekes dolgot az 1Móz 3:16-18-ban. Na és az a lényeg, hogy ott egy olyan szó van, hogy "iccábón", ami a szótár szerint "fizikai fájdalom, kínlódás, kemény megerőltetés" DE ugyanezt írja a férfira is a dolgozásához... és felfedeztük, hogy fordítható úgy is, hogy "kemény izommunka, fáradtságos munka". És ilyen értelemben nem szükségszerű hozzá a fájdalom. Ez egyetemes átok, ami a test erőtlenségéhez és romlandóságához tartozik, ugyanúgy, mint ahogy addig a férfinek könnyen termett a föld, de mostmár kemény, fáradtságos izommunkával kapálni kell, amibe elfárad, de nem szükségszerű, hogy fájjon; mert bár az átok egyetemes, de van megváltás is és "fájdalmainkat ő hordozta". Azt beszéltük, hogy eddig nem is tudtuk, hogy lehet ilyet kérni, hogy ne is fájjon... én csak azt kértem, hogy könnyű legyen és gyors... A könyv, amit olvasok, azt írja: "legyen neked a te hited szerint" mindenkinek az adatik meg, amire hite van... pl. egy asszony azt kérte, hogy a gyerek ne legyen farfekvéses, mert akkor császározni kell... és imádkozott, az orvosok nem hittek neki és megcsászározták és aztán az orvos bejött hozzá és modta, hogy mikor kinyitották észrevették, hogy a gyerek fejjel van előre. Vagy pl. nekem is az utsó pillanatig farfekvéses volt J. és imádkoztam és megfordult... és imádkoztam, hogy könnyű és gyors legyen és úgy lett. Én csak azt az igét tudtam, ami a Timóteusban van, hogy "megtartatik a gyermekszüléskor" és ebbe kapaszkodtam. De ha abba is lehet kapaszkodni, hogy nem is fáj? Azt mondja az a könyv: az egyiptomi bábák azt mondták, hogy "a héber nők másképp szülnek"- és ez nem hazugság volt, hanem tény és valóság, hogy könnyebben szültek - egyfajta szövetségi áldás. Azt is írja a könyv, hogy sok áldás van a bibliában, ami a gyermekvárással és a szüléssel kapcsolatos, és én ezt eddig nem is tudtam, csak 1-2 igét.
Van egy ige egyenesen az Úr Jézus szájából is: (n16:21) Amikor az asszony szül, fájdalma van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé a gyötrelemre az öröm miatt, hogy ember született a világra. A görögben ott se fájdalom van, hanem "thlipszisz", ami összeszorítást jelent (= izomösszehúzúdás?); szokták nyomorúságnak, szorongattatásnak, üldözésnek is fordítani meg háborúságnak, de sose fájdalomnak.

Na kikerestem a másik görög szót is és a Jn 16:21 így van szó szerint: Amikor az asszony szül szomorúságban (baj, bánat esetleg) van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé az összeszorításra az öröm miatt, hogy ember született a világra.

Nekem ez mindig is kedvenc igém volt, mert az Úr Jézus olyan szeretettel beszél benne a nőkről és a gyerekekről... És főleg az, hogy szerinte ÖRÖM ha ember születik a világra. Pedig Isten egyszer azt mondta, hogy "megbántam hogy embert teremtettem a földre" és az Úr Jézusnak mégis ÖRÖM minden egyes ember, aki megszületik, pedig miattuk kell meghalnia és mégse nem szomorúság, hanem ÖRÖM! EZ OLYAN KLASSZ!!!!"

Csak annyit fűzök hozzá, hogy Borókát nagyon gyorsan szültem, a doki szerint viharosan... de azért fájt. Visznt amikor az öcsémék várták első gyermeküket, ő nagy hittel imádkozott feleségéért, hogy fájdalommentesen szüljön. És az ő hite szerint történt!

10 megjegyzés:

Klári B. írta...

Nem is gondoltam, hogy van olyan aki fajdalom mentesen szul. En sem tudtam eddig ezekrol az igekrol.
Ja, es a kepet meg en keszitettem, es emlekszem hogy elveztem a pocidat. :)

Maria Smith írta...

HUHA! Hat igen itt Tamas kent vagyok....hitetlen....! Nekem is van egy baratnom aki csak egyet nyomott szo szerint nem erzett semi fajdalmat es megszult!....ja es unokatesom is van olyan aki azt mondta 10 et is valalna ha szulesen mulna....az en storym at le sem irom. Nem cafolom hogy hitem kissebb a porszemnel de...hat ki nem akarna fajdlom mentes lenni?! Ehez meg azt fuznem hozza hogy en megkerdeznem egyszer Jezust hogy van az hogy egyik nek nem masiknak meg sok fajdalom adatik...es azt is amit nem tartok igazsagosnak hogy HITUNK SZERINT LEGYEN....akkor hol az ajandek a kegyelembol es szeretettbol kapott ajandek...EN EGY OLYAN ATYABAN HISZEK AKI ADJA NEKUNK MINT GYERMEKEINEK ha azok nem is erdemlik adja mert szeret es nem egy olyanba aki csak akkor adja ha megerdemlik a gyerekek ha megdolgoztak erte stb. KEGYELEM az ami vonz Istenben! Ami mindenben erot add ill ugy seggen rug hogy csak elore mehetek! Bocs a nem ide illo magyarazat ert! Ki irta a konyvet? Meselj meg erdekes....!

Mxx

Mike Adina írta...

A könyvet nem én olvastam, hanem az, aki az idézett részt nekem is írta annakidején. Utána kell járnom a könyvnek. Megpróbálom, Mária, jó?

iri írta...

Nahat,ha nem olvasom el mar gratulalnek hogy varandos vagy.Koszonom a beirast.Nagyon szep

Márta-Zsófi írta...

Én olvastam az egész könyvet, ha ugyanaz amiről szó van : "Szülés természetfeletti módon"-ha jól emlékszem.
Engem is meglepett az egész könyv, egy csomó személyes átélés is van benne. Sajnos én nem próbálhattam ki császármetszés nélkül, de a könyv segítségével készültem rá.
Én is kételkedve olvastam a könyvet, nálunk a családban a szüléssel kapcsolatos sztorikban minden második szó a fájás, meg fájdalom, meg hosszú, meg az azt hiszed ott halsz meg...de utána élőben is találkoztam olyanokkal, akiknek nem fájdalmas élmény volt a szülés.

Mike Adina írta...

Márti, köszi, hogy kisegítettél. Ez az utánajárás gyorsan ment. :P

Gyöngyi írta...

Én is írnék ide egy megjegyzést:)
Fülemmel hallottam én is csodálatos bizonyságot a szüléssel kapcsolatban:igaz az hogy Isten fájdalmas szülést mondott Évának-ezzel átkot mondott ki, DE Jézus Krisztus a kereszten az ige szerint hordozta a bűn átkát-emlékezz:átkozott aki fán függ és Ézsaiás 53:5, stb. Tehát Jézus nevében lehet elfogadni azt is hogy mivel Ő már ezt elvégezte értünk, csak hittel ki kell jelenteni:Igen Jézus nevében van lehetőségem,erre, mert Ő a halálában ezt a lehetőséget adta nekem. Tehát működik! Aki ebben érintett, kívánok áldott megtapasztalást!

gitmargit írta...

Sziasztok, én is olvastam a könyvet. Először kicsit hitetlenkedve, de rengeteget merítettem belőle! Mária, neked elküldtem mikor vártad Reubent, de azt mondtad nem értél rá elolvasni. Ezeknek a gondolatoknak köszönhetően, amikről te is írtál Adina, nagyon-nagyon jó szülésem volt, alig fájtak az összehúzódások. Főleg az elsőhöz képest. Most már én is elhiszem, hogy igenis lehet másként is szülni, mint végigszenvedve-gyötrődve. És nem is azt mondanám, hogy hitünkön múlik, hanem a hozzáállásunkon. Mert a másodiknál, minden egyes összehúzódást örömmel fogadtam, nem ellenállva, görcsösen, tudva, hogy egyre közelebb a cél: megszületik valaki. A kislányunk fele annyi idő alatt született és negyed annyi fájdalommal, mint a fiunk. Óriási különbség! Amúgy Adina a te igéd a Timóteusból volt mindkét szülésnél az egyik elsődleges kapaszkodóm! :) És most is az lesz...

gitmargit írta...

Ja és amiért elkezdtem írni: köszönöm, hogy leírtad, így eszembe juttattad ezeket a gondolatokat, még mielőtt kezdett volna eluralkodni bennem a félelem a következő szülést illetően...

Mike Adina írta...

én köszönöm a hozzászólásokat, mert a könyvet nem is ismerem :).olyan jó olvasni, ahogy bátorítjátok egymást :)