2010. február 10., szerda

pizsamaosztás


Igazából mindenki megkeresi a párna alatt naphosszat bujkáló pizsamáját - amikor elérkezik a lefekvés ideje. Iskolaidőben ezt nagyon igyekszem 9 óra körül elérni, de sokszor elnyúlik 10-ig is. Változó, hogy csak Borókával vagyok, vagy mind a három gyerekkel, esetleg József is itthon van, és bejön...
Borókával mindenképp a következő a menetrend: ő megkérdi, hogy Anya, fogod a kezem? Mesélsz nekem? Akkor én az ágya mellé ülök a kisszékre és elmesélek egy rókás, vagy egy kislányos mesét - óhaja szerint. Aztán énekelek neki, hetek óta a következő négy éneket, de Ő konferálja be, csakis akkor szabad elkezdeni, ha már bejelentette. Tehát:
1. Ő trombitaszóval jön a felhőkön.... - Nagyon szereti a trombitát :), és szinte minden alkalommal megkérdi, hogy ki visz haza minket - a trombita, vagy Jézus?
2. Én ujjongva zengem... - ezt az ének egyik sora miatt kedvelte meg, ami így szól: a Fiú megszabadított. Sok kérdése volt már ezzel kapcsolatban, hogy ki a Fiú és mitől kell megszabadítson, miért, stb. Mondtam, hogy megszabadít a bűnöktől, rossz szokásoktól, ő meg úgy értette, hogy a rossz szakácsoktól :)... Kérdés volt még, hogy mért kellett Jézusnak legyőznie a Sátánt (a sátán az ördög?), mért ő az erősebb...
3. Kis szívem, kis szoba... - Ez régi kedvenc, de elég nehezen bírkózott meg a szívünk, mint szoba hasonlattal, ahová bemegy Jézus. Mikor egyszer azt mondtam neki, hogy Jézus a szívemben van, rögtön megkérdezte, hogy az nem fáj? Az ének harmadik szakaszában ott van az is, hogy Kis szoba, csúf, poros, szemetes a sarka, /Látja ezt a Király, szomorkodik rajta. Rendszeresen megkérdezte, mért szemetes a sarka? Belelépett a kukába? Nyilván, ő a cipő sarkára gondolt... Majd mutattam neki porcicákat, hogy lássa, mit jelent a szemetes sarok :) De megbeszéltük azt is, mitől lesz piszkos a szívünk - viszont a konkrétumokban gondolkodó gyereknek sok(k) még az elvont fogalom kegyes szóhasználatunkban. Nem is könnyű lefordítani mindent az ő nyelvükre.
4. Akkor jó a gyermek, mikor szót fogad, /Mikor édesanyja szavára hallgat, /Senkit sem sérteget, csak mindenkit szeret, /A Jó isten csak úgy, csak úgy áldja meg. - Ezt még anyukámtól tanultam én is, kislánykoromban, továbbadom... ennek az éneknek a szövegét nem kell magyarázni, érthető :)

Na, és ezután következik az imádkozás, amit ő kezd, és én fejezek be. De csak akkor hiteles számára az imádságom, ha úgy kezdem, mint ő: Drága Úr Jézus, köszönöm ezt a szép napot...
Amúgy érdekes, hogy Boró sosem szerette a "betanult" imákat. Mikor már beszélni tudott, az esti áhítatokon kikérte magának, hogy ő is úgy imádkozik, mint a fiúk és mi - a saját szavaival! Hiába kezdtem el, hogy Én Istenem, jó Istenem vagy azt, hogy Fáradt vagyok, lenyugszom... vagy Csendes pihenésre lehajtom a fejem...


Végül puszi-puszi, ölelés, Szeretlek, anya! Szeretlek, Kicsim! és hamarosan kijövök a szobából.

12 megjegyzés:

Tündi Daika írta...

Hát ez nagyon jó! :))

iri írta...

Vegre en is megertettem mit is jelent az a pizsamaosztas!Ugye ilyen egyszeru dolog mily sokat is rejt maga mogott!

Salomé írta...

Ez mind nagyon aranyos. Ertekes pillanatok.

Napsugár írta...

ez nagyon hasonlít a mi menetrendünkhöz... és nekem is porcicát kellett mutatnom Sáradettinek, hogy "megértse", mit jelent a "szemetes a sarka" kifejezés :D
Az Úr áldja meg az igét, amit a szívükbe ültetünk, hogy a maga idején kikeljen!

Zsuzsa írta...

Kedves kislány Boróka:)
Nem ismertem az énekeket, de lejegyeztem magamnak. Köszi:)

Lea Mónika írta...

jaaaj, de jot nevetgeltem! annyira edes ez a Boro;;) es jo, h ennyi turelmed van hozza!>:D<

Klári B. írta...

:) magam elott latlak benneteket... annyi, hogy mar sokat nott Boroka, es ha talalkoznak vele, biztos alig ismernem meg, marmint viselkedesre, meg minden. :)

Betti írta...

:) Nagyon szép!
Én is szeretem az esti fektetést.

gitargit írta...

Nahát! nagyon hasonlóan megy nálunk is a dolog, csak a mese helyett nálunk este van a bibliai történet, amit együtt hallgatnak a naggyal.
Olyan jó kis kérdései vannak Borókának, nagyon gondolkodó kislány!
Azt az éneket, amit anyukádtól tanultál szívesen megtanulnám. Nem tudnátok feltenni a you tube -ra? ;)
Nálunk Jázmin az "Adjon Isten jó éjszakát" éneket kéri. Egy régi énekeskönyvben találta meg nekem anyukám, neki a nagymamája énekelte...
Amúgy boróka külön szobában alszik?

Ildikó írta...

:)))) jaj, én is jót nevettem azon a szemetes sarkon:))
hiányoztok!:)

Abigél írta...

Azt én is szoktam énekelni Abigélni h adjon Isten jó éjszakát.Amikor nagyon fáradt és nyafog,én elkezdek énekelni,leállít és azt mondja -nem,nem.Mert ő nem tudja ilyenkor sajnáltatni magát!

Névtelen írta...

- bar lehet hosonlosagokat felismerni a ritualekba es a "kicsikek" visszajelzeseibe, megis annyi egyediseg-ertek sugarzik az egeszbol.
- en nem igazan ismerem, ezert leirnad nekem is a "faradt vagyok, lenyugszom" es a "csendes pihenesre lehajtom" teljes szoveget?
AZ UR ALDJON TITEKET! es koszi elore, Izsopa